torsdag 30. juni 2011

Skoleboller

-med rosa glasur!
Rosa må det være i en prinsesse-bursdag, vettu ;)

Jeg kaller disse alltid for sommerboller, men skoleboller er nok det mest riktige!


Tenkte jeg kunne dele en bolleoppskrift som jeg liker veldig godt.
Jeg fikk oppskriften i 2002, så det har faktisk gått hele ni år :)
Jeg fikk oppskriften av en som heter Kjersti, så siden den gang har jeg hatt en oppskriftlapp med overskrift "Kjersti sine boller"! Om du skulle lese her på bloggen må jeg jo si takk, Kjersti :)

Jeg får ofte skryt for både sommerboller, skillingsboller og vanlige boller jeg lager med denne oppskriften. Jeg liker at bollene hever masse og blir luftig og god :)


BOLLEDEIG-OPPSKRIFT:
Gir ca 24 boller,
man fyller opp to brett.

DU TRENGER:
150 gr margarin
6 dl melk
2 pk tørrgjær
16 dl mel
2 dl sukker
1 ts salt
4 ts kardemomme

Egg eller smør til pensling.

Evt 1 pk vaniljekrem til skoleboller eller
sukker og kanel til skillingsboller.

SLIK GJØR DU:
1. Smelt margarinen i en kasserolle og ta så oppi melken. Rør mens du holder fingen nedi og kjenner at det begynner å bli lunk i væsken. Ta kjelen bort fra varmen, tilsett gjæren og rør den godt inn. Som på bildet:
2. Bland alt det tørre i en bolle. Hell den lunkne væsken over og rør dette sammen.
Deigen skal være klissete, se bilde:

3. Forheves i 40 minutter. Strø gjerne litt mel på toppen.
Det er en fordel om bollen kan stå oppi varmt vann med kjøkken-håndkle over seg.

4. Nå er det jo opp til deg hva du vil lage.
Jeg valgte å lage skoleboller denne gang. Da delte jeg deigen i to, og jobbet med en del om gangen. Jeg laget en pølse som jeg delte opp i passe emner.
Husk at de skal fremdeles heve mer, så lag bollene litt mindre enn du vil ha de!


5. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir.
Legg kjøkken-håndkle over og la de heve 1 time på et lunt sted.

Når jeg laget skolebollene så tok jeg i vaniljekremen etter 30 min. Da har de hevet litt og er lett å trykke ned på midten, samtidig som man ikke tar bort all luften før steking siden de skal heve mer etterpå :)

6. Smør toppen med smeltet smør eller egg.
Stekes på 200 grader (maks 225 grader, bli kjent med din egen ovn) i ca 10 minutter. Sjekk på slutten at de ikke blir altfor brun, de skal være gyllen.


Da er det bare å bake og kose seg,
og kanskje glede noen andre med deilige boller? :))


2 kommentarer:

  1. Nå er det 3. gangen jeg bruker denne oppskiften, så ja, den er super god:) Og nå kommer den ned i oppskriftsboka mi også:) Liker å prøve oppskriftene før jeg skriver de ned:)
    (Plutselig er jo internett borte, når man trenger'n som mest)!
    Kikket litt ellers på blogge din og, herlig fin blogg:)
    Klemklem, Fruen i nord!

    SvarSlett
  2. Hei :) Så koselig å høre at du har prøvd oppskriften flere ganger og liker den like godt som meg!
    Takk for komplimentet om bloggen min, alltid kjekt med tilbakemeldinger :)

    SvarSlett