tirsdag 15. april 2014

Pavlovakake!

-en absolutt favoritt!! Pavlovakake passer til både 17.mai, sommerfest og bursdagsbesøk -de fleste anledninger! Pavlovakake er enkel å lage og høster alltid gode tilbakemeldinger :)SLIK LAGER DU PAVLOVAKAKE:

Du trenger:
8 eggehviter
500 gram melis
noen saltkorn

Til fyllet:
3 dl fløte
1 pk vaniljekrem (eller romkrem)
Ønsket frukt og bær, f.eks: jordbær, bringebær, kiwi, blåbær, bjørnebær, mango osv. Bruk gjerne sesongens frukt og bær.

*For litt mer smak i bunnen kan du også ha i:
2 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik (kan bidra til enda mer luftig bunn)
2 ts maizenna

Evt 100 gram finhakket kokesjokolade for sjokolade-pavlova!


*oppskriften kan fint halveres, men erfaring tilsier at det er lurt med stor kake :)*


SLIK GJØR DU:
1A: 
Den enkleste fremgangsmåten er å hive alle de tre første ingrediensene i en kjøkkenmaskin og la den stå og piske til massen er helt stiv. Du skal kunne lage stive topper som står. Miks minst 15 minutter.

1B, den med litt mer smak: Ha romtempererte eggehviter og salt i en tørr og ren bolle, helst av glass eller rustfritt stål. Pisk til massen lager stive topper og tilsett så melisen litt og litt. Pisk lenge, ca 15 minutter. Vend tilslutt rolig inn maizenna og hvitvinseddik, og evt finhakket sjokolade.

2. Legg bakepapir på et stekebrett. Du kan evt tegne en runding på baksiden av bakepapiret etter kakeform str22-24 cm. Legg marengsmassen rett på bakepapiret i en høy runding inni oppmerkingen. Bruker du ikke oppmerking må du huske å ta høyde for at marengsen vil utvide seg under steking! Du kan også velge om du lager mange små rundinger for å servere minikaker, eller du kan sprøyte ut marengsmassen slik du ser på bildet lenger under. 

Stekes på 150 grader i 45-60 minutter. Sjekk etter 45 minutter om den er sprø på utsiden og har fått en lys kremfarge. Steketid varierer etter tykkelse på marengsen. La den gjerne stå og kjøle seg ned inni ovnen når du har slått av varmen, med komfyr-døren på gløtt.

3. Rett før servering smører jeg utover en pakke vaniljekrem og ferdig pisket krem. Noen pisker disse sammen først, men jeg liker best at de ligger i to lag på kaken. Til slutt fordeles bær og frukt utover kremen. Smakene er helt nydelig i kombinasjon med bunnen som smelter på tungen :)
TIPS 1: Et veldig godt tips jeg fant hos Kakebua`s blogg var å sprøyte ut marengsen med stor tip. Da får man en enda flottere kakebunn! Og det er lurt med kanter som holder krem og bær på plass. På bildet under kan du se mitt første forsøk på å bruke sprøyte, den ble så stor at den passet ingen kakefat -men alt ble oppspist ;)


TIPS 2: Du kan gjerne sprøyte marengsen ut som mange små rundinger og dermed lage små-kaker. Da kan du sette frem små pavlovakaker på dessertfat til alle gjestene dine.

TIPS 3: Bunnen kan lages flere dager i forveien og oppbevares tørt. Kan også fryses.En sikker vinner på kakebordet!

Oppskrift på den kjappe versjonen fant jeg hos Kakebua`s blogg.
Oppskrift på pavlova med mer smak fant jeg hos MatPrat.
Oppskrift på sjokoladepavlova fant jeg hos Tv2Wenche.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar