lørdag 11. mai 2013

Steg-for-steg: Modellere ku

-fremgangsmåten jeg brukte for å lage kuen til bondegård-kaken

1. Ku-kroppen lages først med en stor marsipan-klump som modelleres til dråpeform. Fire mindre kuler rulles klar til armer og bein. 

 2. Ku-beina er to av kulene som er rullet til pølseform. Ene pølse-enden formet jeg til klover (litt flat med et hakk i front). Andre enden av pølsen trykket jeg flat og festet under den store klumpen/kroppen med litt vann.

 3. Jeg former de to siste kulene til armer. Disse laget jeg litt smalere i den enden for å få de til å følge kroppsfasongen. Andre enden av pølsen laget jeg til klover, på samme måte som på føttene. Til slutt tok jeg svart marsipan som jeg festet på undersiden av alle fire klovene. *ene armen lot jeg stivne stående utover fordi jeg ville kuen skulle holde en "stang" med 2-tall på, armen kan så klart bare henge ned også*

4. Ku-flekkene laget jeg ved å trykke små marsipan-biter flate og laget tilfeldige former. Festet de på kroppen der jeg syns det passet med pensel og vann.

5. Hodet laget jeg med en kvit marsipankule. Kulen lages litt avlang, deretter lager jeg et søkk øverst der øynene skal sitte. Og prøver å forme hodet litt oppover bak. Neseborene og munnen ordnet jeg senere. Først stakk jeg en spaghettipinne ned i kroppen, penslet litt vann rundt og stakk på plass hodet. 

 6. Så er det ansiktet. Først laget jeg snuten med en liten lys rosa marsipan-kule som jeg formet som en tynn, avlang runding og festet i front av ansiktet med vann. Neseborene laget jeg med en modellering-tool, men du kan sikkert bare bruke f.eks en strikkepinne. Smilet lager jeg med bakenden av en sprøyte-tip, bare stikker ene kanten inn og beveger litt på den.

Ørene er to bittesmå kvite marsipan-kuler jeg presser tynn og avlang. Lys rosa marsipan formet jeg til samme avlange form, bare mindre størrelse, og limte dem med vann midt på de kvite bitene. Ørene festes på med vann. Jobbet litt med ørene de neste 10 min for å få de utstående.

Øynene er flere lag med små kuler jeg har presset til runde former med fingrene; først kvit, så blå, så svart og til slutt en liten kvit prikk. 

 7. Party-hatten er gul og blå marsipan. Den gule formes som en rund trekant og festes med spaghetti-bit og litt vann. La spaghetti-biten stikke ut gjennom det gule om du ønsker å feste på en kule.

8. Halen er en lang og tynn pølse-form. Ene enden hakket jeg på med en litt skarp kniv for å få frem litt "hår" på halen. Til slutt trykte jeg den fast under kroppen med litt vann og sørget for at den tørket i en liten sving. 

 9. Jeg lot kuen stå ett døgn i romtemperatur slik at armen tørket og stod stiv utover (laget et hull i armen først). 2-tallet er marsipan som er stukket ned på en grillpinne, også denne lot jeg ligge ett døgn i romtemperatur til tørk. Da delene var stivnet satt jeg kuen på kaken og stakk grillpinnen på plass gjennom armen og ned i kaken. 
 Lykke til om du prøver deg :)
7 kommentarer:

 1. Kuleste kuen! Så flink du er!

  SvarSlett
 2. Hei!

  Jeg skal lage disse ku figurene til en bonde som blir 60 år, kan man lage flekkene med å farge vanlig marsipan eller ser det penest ut og bruke feks sukkerpasta til flekkene? Får man svart marsipan? Den lyse rosa fargen på mulen, åssen fikk du til det?

  Mange spørsmål her nå, men aldri laget sånn før?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg tror det går fint at du farger vanlig marsipan til de sorte flekkene, men vanskelig å si sikkert siden jeg ikke har prøvd å farge vanlig marsipan selv. Svart og rød er de vanskeligste fargene å få sterke og klare uansett hva man skal farge, man må ofte tilsette mye farge til dette og fondanten ender opp veldig klissete. Men jeg har lest på bloggen til Hanne`s kaker at vanlig marsipan gjerne er enklest å få farget rød og svart, her er link til mye god info som Hanne gir om dette temaet: http://www.hanneskaker.com/farge-marsipan-eller-andre-masser/

   Man får kjøpt ekstra konsentrert pastafarge, da trenger man ikke tilsette så mye farge i fondanten. Hvis du har mulighet kan du teste å lage to sorte kuler med fondant, en med vanlig marsipan og en av sukkerpasta. Om du bare velger en av dem, vil begge til slutt bli svart og gjøre seg nyttig.

   Forskjellen på sukkerpasta og vanlig marsipan er svetting og toleranse for romtemp. Lager du figuren med sukkerpasta vil den holde seg like fin og stiv hele tiden.Men derimot litt mer utfordrende å modellere siden den tørker fortere i formings-prosessen. Med vanlig marsipan vil kuen få en gulaktig farge, om du tenkte å lage hele med marsipanen? Og ved økt romtemp. svetter ofte marsipan litt og f.eks armen som står ut på min ku vil nok trenge støtte for da å holde seg oppe.

   Den lyse rosa fargen er enkel å få til når man bruker pals ekstra hvite marsipan. Når en fondant er helt hvit er det lett å få frem pastellfargene. Denne fargen vil du klare med sukkerpasta som også er kvit, men pastellfargen blir en ufordring med vanlig marsipan. Da jeg laget klar marsipan til mulen farget jeg bare marsipanen med kjempelite av rosa pastafarge.

   Håper dette var nyttig info og du fikk svar på spørsmål!
   Hyggelig at du besøkte bloggen min og fant inspirasjon, håper du får modelleringen bra til og blir fornøyd med resultatet :)

   Mvh Linda

   Slett
  2. Hei igjen!

   Tusen takk for svaret :)

   Hva brukte du til flekkene? Jeg tenkte jeg skulle prøve den pals marsipanen som du har brukt. Må man bestille på nett, eller får man den i butikk?

   Jo takk for inspirasjon! Kaken var kjempe fin! Og takk igjen for utfyllende svar��

   Mvh Karine

   Slett
  3. Jeg ser jo nå at du har skrevet marsipan, hehe. Men altså svart pals marsipan? Mange spørsmål her nå :) takk for at du tar deg tid til og svare en uerfaren kakebaker:)

   Slett
  4. Hei!
   Bare hyggelig at folk tar kontakt :)
   Du kan kjøpe Pals marsipan på nett. Jeg har funnet ut at det billigste er Pals sin 5 kg-pakke ekstra hvit marsipan hos Kitch`n. De pleier ikke ha den i sortimentet, men snakker du med butikkeier er de av og til snille og bestiller inn. Jeg har vært borti en Kitchn-butikk som ikke vil gjøre dette, men en annen Kitchn-butikk er veldig hjelpsom og bestiller for meg.
   Tror jeg betaler 420kr for 5 kg. Dette er mye marsipan, men den kan frysen. Og den holder seg ellers noen måneder om den får ligge tett innpakket på et mørkt/kaldt sted.

   Jeg kjøper aldri farget marsipan, jeg farger alt selv. Jeg liker da å bruke americolor pastafarge som jeg bestiller i pakning på flere farger via internett, oftest fra amerikanske nettsider.

   Hilsen Linda :)

   Slett