-laget julebrød for første gang og det ble utrolig godt! Jeg har alltid likt julebrød, men det ble spesielt godt når jeg selv hadde bakt det. Jeg serverte brødet i et besøk og fikk mange gode tilbakemeldinger, så denne oppskriften anbefales :)
OPPSKRIFT NYDELIG JULEBRØD:
(gir 3 store eller 4 mindre brød, jeg laget fire brød av oppskriften)
DU TRENGER:
- 1000-1100 gram hvetemel
- 6 dl melk (varmes til 30 grader)
- 50 gram fersk gjær (eller en pose tørr gjær)
- 150 gram sukker
- 3 ts kardemomme
- 1 ts malt havsalt eller 1/2 ts vanlig salt
- 1 egg
- 150 gram smør (ekte smør), i terninger
- ca 250 gram rosiner (veies før bløtlegging)
- 1 egg til pensling
- evt gløgg
SLIK GJØR DU:
1. Rosinene legges i varmt vann, du kan gjerne tilføre 1 ss gløgg. Væsken skal såvidt dekke over rosinene. Må ligge minst 30 minutter, helst over natten.
2. Ha alt det tørre oppi en foodprosessor, du kan evt spare ca 100gr mel til å spe i deigen om nødvendig. Smør og rosiner skal vente. Varm melken og rør inn gjæret, så heller du dette også oppi det tørre. La kjøkkenmaskinen få på lav hastighet i ca 10 minutter, til deigen slipper eltebollen. Spe på med mel dersom deigen er klissete og ikke slipper eltebollen.
3. Tilsett smøret i små terninger og elt deigen godt til den slipper kantene i eltebollen og du er sikker på at alt smøret er innarbeidet. Du kan gjerne øke farten på maskinen.
4. Nå siler du vannet av rosinene og sprer rosinene utover i kjøkkenmaskinen. Kjør maskinen på lav hastighet til rosinene er godt innarbeidet. Deigen skal nå være blank og fin og klar for første heving. Legg deigen i en kjele eller bolle og tett igjen med platfolie eller lokk. Heves på et lunt sted ca 1 time.
5. Del deigen i tre eller fire emner og form de lett til store boller på et melet bakebord. La de hvile 20-25 minutter.
6. Form emnene til ønsket brødfasong og legg dem på papirkledd bakebrett. Du kan legge tre brød på samme brett og la dem heve i hverandre. Eller du kan legge to og to brød på hver sitt brett så de får god plass. La brødene ligge og heve igjen, er alt gjort riktig kan de nå få dobbel størrelse (det gikk ikke med mine første gang, men de ble gode likevel ;) Du kan la dem heve ca 30 min før du steker dem).
Pensle godt med sammenvispet egg og skjær med lett hånd snitter/mønster på toppen med skarp kniv.
Stekes på nederste rille ved 200 grader (over og undervarme) i 25-30 minutter. Blir de for brune mot slutten legger du et ark bakepapir på toppen.
Avkjøl brødene på rist og legg gjerne et kjøkkenhåndkle over.
Da er det bare til å nyte et fantastisk deilig hjemmelaget julebrød, eller julekake som noen sier :) Ta på et godt smør og gjerne julebrunost som nå er i butikken, da blir det julestemning!
Jeg serverte nylaget julebrød med julebrunost (krydret fløtemysost) på et tupperware-party og det var veldig kjekt å høre at folk syns det var kjempegodt!
En stor takk til Trines Matblogg som jeg fant denne gode oppskriften hos!
Å, julebrød er så godt :) tusen takk for oppskrift - den skal prøves i løpet av romjulen. (Som alltid inspirerer du meg...!! Det skal sies at jeg er mye innom diverse bakenettsider, som Passion for baking etc - men det er liksom du som klarer inspirere meg mest....Kult?:)) Håper du har gode romjulsdager og at julen ble fin hos dere. Ønsker deg fine dager frem mot det nye året. klem klem
SvarSlettTusen takk, Spirea!! Klarer ikke helt tro på deg at lille jeg kan inspirere mer enn de andre superbakerne rundtom på nett, men kommentaren gledet meg veldig :) Har hatt veldig fin jul, selv om det blir litt travelt med alle disse koselige familiebesøkene! Håper du har hatt gode dager også og kanskje fikk tid til å bake julebrød :) Klem
SvarSlett