mandag 25. februar 2013

Brownies-/ostekake med bringebærkrem!

-en mektig og kjempegod kake, anbefales!

Enda et lite og kjapt prøveprosjekt der jeg lot pynten kom i andre rekke pga tid og barn. Jeg er ikke stolt av utseendet, men må berømme kakeoppskriften -den var god!

OPPSKRIFT PÅ KAKEN:
Brownie-/ostekaken bør lages dagen før servering, men bringebærkremen samme dag som servering.

Begynn med å sette ovnen på 170 grader.

1) BROWNIE-DELEN:
200g mørk kokesjokolade
200g smør (romtemperert)
250g melis
3 egg (romtemperert)
110g hvetemel

Slik gjør du:
1. Smelt kokesjokoladen over vannbad.

2. Ha smør og melis i kjøkkenmaskin til det er godt blandet. 

3. Ha i ett og ett egg, rør godt imellom hvert egg. Skrap kantene med slikkepott mellom hvert egg. 

4. Bland gradvis inn melet. 

5. Til slutt tilsetter du den smeltede kokesjokoladen og rører godt.

6. Kle en liten langpanne eller rundform med bakepapir. Min rundform er 12", altså litt stor. Det er fint at browniesrøren får stivne litt i formen mens du lager ostedelen.
  


2) OSTEKAKE-DELEN:
400g kremost naturell (jeg brukte philadelphia)
150g melis
1/2 ts vaniljeekstrakt (evt 1 ts vaniljesukker)
2 egg

Slik gjør du:
1. Bland kremost, siktet melis og vaniljeekstakt forsiktig sammen. Du kan bruke kjøkkenmaskin på lav hastighet. Jeg valgte å bare røre med en gaffel til massen var glatt og tykk. Frykten med for mye røring er at osten skal skille seg.

2. Tilsett ett og ett egg, rør godt i mellom. Skrap kantene med slikkepott. Til slutt kan man evt røre kjapt med maskin for å sikre at alt blander seg godt, jeg behøvde ikke det.

3. Bre ostemassen forsiktig over brownien med slikkepotten.

Så skal kaken stekes midt i ovnen på 170 grader ca 40 minutter. Jeg har lest at det varierer endel hvor lenge folk erfarer de må steke kaken. Osten skal helst bli gylden i kantene og være lys i midten. Men ostekaken vil "dirre" litt når du tar den ut. Den blir fast ved avkjøling. Kaken skal avkjøles helt før du dekker den til og setter den i kjøleskap over natten (eller minimum 2 timer). 


 3). BRINGEBÆRKREMEN:
3dl fløte
100g melis
150g bringebær, frosne eller friske.
Evt 1-2 gelatinplater om du er redd kremen ikke blir stiv nok.
Evt friske bringebær til pynt.

Slik gjør du:
1. Bruker du frosne bringebær bør du sile av all væske først. Ønsker du ikke frø i kremen må du først stavmikse bærene og sile røren. Jeg syns ikke frøene i kremen gjorde noe for smaken, men estetisk sett synes jeg det finere uten.

2. Ha fløte, siktet melis og bringebærene i en kjøkkenmaskin. Jeg brukte bare håndmikser og vispet til kremen ble fast. Ikke helt stiv, men nesten.

3. Om du ønsker at kremen skal holde seg fast over lenger tid så legg 1-2 gelatinplater i bløt. Disse smelter du i ca 2ts kokende vann og rører væsken godt inn i kremen med en slikkepott. 

Ta kaken ut av kjøleskapet og bre bringebærkremen over. Pynt med bringebær og server en herlig god kake! Eller del den opp i stykker og server på kaffefat som dessert :)

Siste bildet er lånt fra Enestående mat, der jeg fant denne oppskriften!

4 kommentarer:

 1. KJære gode fine! Hver gang jeg er innom her, så blir jeg bare sittende og kikke....og sikle ;) (omtrent iallefall!) jeg, som også har småtasser, er stadig på jakt etter de perfekte oppskrifter, og særlig sånne gøye, dekorative noen som barna vil like...Og her hos deg finner jeg mange triks og tips. Denne kaken her tror jeg jommen jeg vil prøve til helgen når vi får besøk av et vennepar...Var den snadder? dumt spørsmål kanskje - for den ser helt fortreffelig ut, og jeg elsker å prøve nye oppskrifter :) takk takk for tips :)
  Har du det bra da? jeg får ikke besøkt deg så mye som jeg vil her på bloggen, dagene bare fyker - men det betyr ikke at jeg glemmer deg. Tenker på deg innimellom og håper du har det fint. Mange klemmer - med ønske om en god uke. ♥

  SvarSlett
 2. Takk for hjertespor på bloggen min <3 :) Blir alltid glad for å høre at bloggen inspirerer! Denne kaken vil helt sikkert falle i smak; go for it! :) Jeg syns det er veldig praktisk med en kake man kan lage dagen før besøket!

  SvarSlett
 3. MÅ bare innom igjen for å si at denne har jeg laget i dag :) skal ha gjester nå i kveld, men måtte jo prøvesmake litt. Steike, den var god!! eneste "feil" jeg gjorde var å ta den i langpanne (liten) det gjør jeg ikke igjen, for ostefyllet ble for "tynt"...ikke så "bredt" som på din...og dermed forsvinner litt av smaken...men nam, sier jeg bare - denne var supergod. Igjen - takk for tips og flott oppskrift. den er herved lagret i favoritter ;)
  Ønsker deg en nyyyydelig påske fine du :) klem klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt med en tilbakemelding på at du likte kaken jeg har anbefalt :) Tror og håper også gjestene dine liker kaken selv om ostefyllet ble litt tynnere enn du ønsket :) God påske!

   Slett