tirsdag 19. april 2011

60-årsdag og marsipankake :)

I anledning mamma sin overraskelsesfest i helgen laget vi jo koldtbord, men jeg laget så klart også en kake!!

Slik ble resultatet:


Slik er kaken bygget opp:
1) Jeg laget sukkerbrød. Har aldri laget det før, og googlet mye for å være sikker på at den ble vellykket. Skjønte at det fantes en del triks som fikk den til å heve masse og hindre den i å synke etterpå!

Jeg satte sammen en oppskrift etter hva jeg googlet:

SUKKERBRØD,
til bruk i kakeform str 26:

Dette trenger du:
6 romtempererte egg
2 dl sukker
1 ss vann
0, 75 dl potetmel
2,25 dl mel
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
-Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Dette skal piskes godt! Jeg lot foodprosessoren gå på full speed i 11 minutter. Deretter tok jeg oppi 1 ss vann, får så la foodprosessoren gå på medium speed i 5 minutter. Dette vannet gjør at eggedosisen blir stivere.

-Mens foodprosessoren går kan man gjøre klar kakeformen. Denne smurte jeg godt i bunn og på sidene, så klippet jeg til bakepapir. Bakepapir skal ligge i bunn og inntil sidene. Jeg klippet to lange strimler med bakepapir som ble klistret til smørningen på innsiden av kakeformen. Gjør ingenting om bakepapiret er høyere enn selve formen. Du skal ikke smøre bakepapiret.

-Bland sammen det tørre, dette siktes over eggedosisen og til slutt blander man alt forsiktig sammen slik at det ikke er noen mel-lommer noe sted.
-Hell alt oppi kakeformen.

Stekes på 175 grader i 27-30 minutter, nederst i ovnen. Den skal bli lett brun på toppen. Du kan stikke en strikkepinn i midten for å sjekke kaken, hvis den kommer ut uten deig er den ferdig. Men obs; IKKE åpne døren før kaken er omtrent ferdig.

Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på en rist, ikke ta av formen. Bare la den stå der og kjøle seg ned. Etter en stund kan du ta av formen og la den kjøle seg ytterligere. Når den er nedkjølt pakker du den godt inn i plast og legger i kjøleskap eller på et tørt sted. Denne kan godt baken to dager før kaken skal lages.

Min kake ble så stor at en lett kunne deles i tre!


2) Jeg laget også en makronbunn. Så kaken ble bra høy! Makronbunnen la jeg midt inni kaken, altså ikke i bunnen. For da ble makronbunnen ekstra bløt og saftig!

MAKRONBUNN
til bruk i kakeform str 26

Dette trenger du:
150 gram hasselnøttkjerner
250 gram melis
4-5 eggehviter

Slik gjør du:
- Hasselnøttekjernen finmales, jeg brukte en del av foodprosessoren som minner om en blender. Har små skarpe kniver. Nøttene ble finmalt da.
-Hell dette over melisen og blandet godt.
-Stivpisk eggehviten, den skal bli skummete og luftig.
-Bland litt og litt av nøtteblandingen oppi eggehviten og rør det forsiktig inn.

Stekes på 160 grader i ca 45 minutter, nederst i ovnen. Den skal ikke bli brun på toppen!

Avkjøles før du tar ut av formen. Jeg lot den første kjøle seg på disken, så et par timer i fryseren. Da var det enkelt å ta den ut av formen uten å ødelegge den.
Surr den inn i plastikk og lagre den i kjøleskapet. Kan lages 1-2 dager før bruk.
3) Det ble alstå tre deler sukkerbrød og en del makronbunn. Så jeg måtte ha fyll tre steder.

Dette valgte jeg å fylle med:
Fyll 1: La ned toppen av sukkerkaken som bunn. Spedde på ferskenjuice. Vispet krem med vaniljesukker og rørte inn hakket hermetisk fersken.

Fyll 2: La på makronbunnen og spedde på uttynnet ustivnet bringebærgelè. Dette anbefales ikke, gir lite smak og fukt til kaken. Fyll to ble bringebærmousse. Jeg laget bringebærgelè som jeg vispet opp når det begynte å stivne. Da ble den rosa og fluffy. Blandet dette sammen med vispet krem og smørte på kaken. Så strødde jeg over hakket kokesjokolade.

Fyll 3: La på midten av sukkerbrødet og spedde på med bringebær-gelèsaft (altså ikke å anbefale. Bruk heller melk eller juice). Vispet krem med vaniljesukker og blandet inn ferdig vaniljekrem.

Til slutt la jeg på topplokket, spedde på med melk og smørte på usukret krem over hele kaken.


4) Kaken ble trekt med marsipan, coop sin. Denne liker jeg godt å jobbe med! For anledningen hadde jeg kjøpt dyr odense-marsipan, både til å trekke med og en egen type til å lage pynten med. Men jeg likte bedre konsistensen til coop sin marsipan, og brukte heller denne til å trekke kaken med. Jeg skjevlet ut et stort rundt lokk med mel på plastduk. Det ble ganske så stort! Jeg rullet det sammen, løftet det bort til kaken og rullet det ut på kaken og trykket det på plass.

Pynten laget jeg av odense sin spesialmarsipan til å lage pynt med, men likte ikke denne! Figurene og bokstavene svettet noe veldig, alt klebet seg veldig fort sammen og var vanskelig å jobbe med. I romtemperatur mistet figurene fort mye av formen jeg hadde laget og som jeg ønsket de skulle ha. Så fremover kommer jeg bare til å bruke billig-marsipan!

Jeg måtte så klart ha med en kakerakett!
Har du fulgt med på bloggen litt så vet du at jeg liker litt futt på kakene mine ;)

Kaken var god.
Jeg gleder meg til å prøve å lage marsipankake igjen og rette opp på noen småting :)


2 kommentarer: