fredag 28. mars 2014

70-årskake!

-mitt bidrag til kakebordet! 

Kaken består av: 
smørkrem med mintsmak


SLIK GIKK JEG FREM FOR Å LAGE KAKEN MED SPREKK:
1. Stek kaken og kvelv den over på kakefatet. Jeg pleier å dele et bakepapir i to som jeg først legger på kakefatet slik at jeg kan jobbe med kaken uten å grise til kakefatet. Del kaken i to. Ta av øverste delen, legg fyllet på nederste del og legg så toppen tilbake. Stryk smørkrem rundt hele kaken. 

 2. Finn et fat eller en bolle med den omkretsen du ønsker på splitten du skal lage i marsipanen. Legg fatet oppned på bakepapir og strek rundt, klipp ut. Lag et lite hull i midten av det runde bakepapiret. Legg så rundingen på toppen av kaken, denne skal ligge her når du trekker kaken med marsipan/fondant.


3. Dekk kaken med marsipan. Ta så fatet/bollen du brukte som mal til bakepapiret og legg den på toppen av kaken, trykk lett så du kan se ca hvor bakepapiret ligger under marsipanen. Bruk så en ren linjal og en ren (tapet-)kniv til å lage rette linjer fra ene enden til andre. Det pleier være passelig med 8 trekanter som kan brettes ut.


4. Dra trekantene forsiktig bakover og nå kan du fjerne bakepapiret ved å dra i det lille hullet du laget i midten.  


5. Jeg lot trekantene tørke over tørkepapir, papiret fjernet jeg når jeg kjente marsipanen var tørket. Tørketiden avhenger av type marsipan/fondant man bruker. Evt kan man bare rulle inn trekanten slik at den støtter seg selv.


6. En annen gang smeltet jeg en stor sjokoladeplate som jeg helte i midten. Denne gang valgte jeg å bare legge oppi strø og sette ned et tall laget av marsipan (lot to grillpinner tørke inni hver av tallene slik at jeg hadde noe å stikke nedi kaken med).


 Da har du oppskriften på en flott kakesmell! :)

Inspirasjon til kakesmell fant jeg hos melk.no

mandag 17. mars 2014

Barcelona-logo steg-for-steg

-Her kommer steg-for-steg hvordan jeg lager logoen til Barcelona-kaken. Det er ikke masse bilder her men du får en liten pekepinn på hvordan du kan gå frem. Dette er samme fremgangsmåten som jeg brukte på spiderman-kaken.

Du trenger:
Google og printer, print ut ønsket motiv i farger.
Saks.
Marsipan/fondant
Kjevle
Melis
Skarp kniv, f.eks tapetkniv.
Vann og pensel

Slik gjør du:
1. Klipp motivet ut av papiret. Skjevle ut marsipanen med rett farge og legg utklippet oppå marsipanen. Bruk så tapetkniv til å skjære rundt. Nå har du basen klar. (Det er ikke alltid man lager en base ved denne metoden, f.eks ved spiderman-merket laget jeg ingen base. Da bare limte jeg delene av spiderman inntil hverandre etterhvert)

2. Klipp så motivet opp i mindre deler. Gjerne i to-tre biter, der du ser at fargene skiller seg. Jeg brukte først den blå halvmånen til å skjære rett form ut av blå marsipan. Den blå biten limte jeg på med vann som pensles lett under.


 3. Videre konsentrerte jeg meg om alt som skulle oppå den blå halvmånen. Jeg klippet først ut den gule kulen og de røde strimlene. Limte på med pensel og vann. Riktig avstand fant jeg ved hjelp av de utklipte bitene. De sorte strekene påfører jeg til slutt med spiselig tusj.

4. Så klippet jeg opp øvre del av logoen og fulgte samme prinsipper med å skjære til formen og finne ut avstandene.

5. Bokstaver prøver jeg å skjære ut for hånd, bare ved å se på originalen. Blir knotete å skjære etter så små papirbiter.


Her kan du se sluttresultatet sammenlignet med originalmerket. Nå gjenstår det bare å legge logoen på kaken :)



Lykke til om du prøver deg! Det er litt tidkrevende men ganske så enkelt :)